Συγγελακη Δεσποινα

Συγγελακη Δεσποινα

Κατάγομαι από τ’ Αμιρά της Βιάννου, τόπο μαρτυρικό. Η θυσία των προγόνων μου και η ιστορία του τόπου αυτού  με γεμίζουν υπερηφάνεια και δύναμη. Μεγάλωσα στα Δαμάνια Μονοφατσίου, στα όρια του σημερινού Δήμου Ηρακλείου, όπου υπηρετούσαν οι εκπαιδευτικοί γονείς μου. Τόπος με εικόνες από τις χαμένες πατρίδες, ξεχασμένος από την κεντρική εξουσία, που μοχθούσε για την επιβίωση. Μαθήτρια βρέθηκα στην Αθήνα στο Μαράσλειο Πρότυπο Δημοτικό και στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο-Λύκειο όπου γνώρισα φωτισμένους εκπαιδευτικούς και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Το μαθητικό κίνημα του 1990-1991 για τη διαφύλαξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η Νομική Σχολή και το φοιτητικό κίνημα, η Φοιτητική Ένωση Κρητών ήταν τα πρώτα μου βήματα στα κοινά. Το 1997 εγκαταλείπω την Αθήνα  για το Ηράκλειο, για να εργαστώ ως δικηγόρος, να εξασφαλίσω ποιότητα ζωής αλλά και να παλέψω για τον τόπο μου. Παράλληλα με τη δικηγορία, αποκτώ οικογένεια, μεταπτυχιακό στην Τραπεζική, ενώ συνεχίζω τη δράση μου στα κοινά. Το 2006, σε ηλικία 33 ετών, εκλέγομαι Νομαρχιακός Σύμβουλος και υπηρετώ ως Αντινομάρχης Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού. Την περίοδο αυτή συνέβαλα στην προσπάθεια για τη σύγκλιση Βορρά – Νότου, την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού και τη δημιουργία βασικών υποδομών (οδικό δίκτυο, σχολική στέγη κλπ). Το 2010 εκλέγομαι δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και αναλαμβάνω καθήκοντα Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης έως τον Αύγουστο του 2014.

Παράλληλα ασχολούμαι ενεργά με την Κοινωνική Οικονομία. Ως δικηγόρος αλλά και ως εμψυχώτρια εν δυνάμει συνεταιριστών επιχειρώ να εμφυσήσω το πνεύμα της αλληλέγγυας οικονομίας, της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο παράλληλα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 2015 γίνομαι μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ψυχικής Υγείας ν. Ηρακλείου (ΚΟΙΣΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) με στόχο την κοινωνική ένταξη και επαγγελματική ενσωμάτωση συνανθρώπων μας με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στο διάστημα 2017-2019 δημιουργήσαμε περίπου 15 θέσεις εργασίας.

Σε όλη αυτή την πορεία κέρδισα εμπειρίες ανείπωτες, έμαθα πολλά, γνώρισα φίλους, συνάντησα ανθρώπους αμέτρητους και άκουσα τις απόψεις και τα προβλήματά τους. Έμαθα να είμαι πιο υπομονετική, να συμπάσχω με τον πόνο του άλλου, να ακούω, να σκέφτομαι από τη θέση του άλλου, να επιμένω μέχρι να βρω λύσεις κόντρα σε καταστάσεις, ανθρώπους και νοοτροπίες. Δυσκολεύτηκα πολλές φορές. Όμως έμαθα να συνεχίζω. Έγινα καλύτερος άνθρωπος. Γεμάτη αισθήματα για τους ανθρώπους και τον τόπο που ζω και δύναμη να μάχομαι.

Copyright © 2019 Ηράκλειο για Όλους